gr

1-1628593829

barkada

Τυχαία φωτογραφία

  • Δραστηριότητες με σχολεία (Αρχείο ΦΔ) / Activities with Schools (M.A. File)
wallpapers

Στο Δέλτα του Έβρου, μου αρέσει να:

INNFLU

papiain

Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Influence of viral proteins of avian influenza virus on the innate immune response of birds» περιγράφεται από το ακρωνύμιο INNFLU.  Ήταν ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με ερευνητικά ιδρύματα από χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Πολωνία και η Ελλάδα (το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).  

Ο ιός Η5Ν1 είναι ένας υψηλής επικινδυνότητας ιός γρίπης των πτηνών, ο οποίος θεωρείται πιθανόν να προκαλέσει πανδημία σε ανθρώπους.  Από το 1997 που εμφανίστηκε προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πουλερικά σε πολλές χώρες της Ασίας.  Το 2005 ο συγκεκριμένος ιός παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ακολούθησε γρήγορη μετάδοσή του σε όλη την Ευρώπη το Φεβρουάριο του 2006.  Το πιο επικίνδυνο με αυτό τον ιό είναι ότι προσβάλει άλλες ομάδες οργανισμών εκτός από τα πουλιά, όπως θηλαστικά.

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου συμμετείχε σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008 - Μαρτίου 2010 στη συλλογή δεδομένων από τον υγροβιότοπο. 

 

vangeluwe

Στα πλαίσια του INNFLU χρησιμοποιήθηκαν δύο παγίδες σύλληψης παπιών οι οποίες είχαν κατασκευαστεί από παλιότερο πρόγραμμα σχετικά με τη φαινολογία των υδροβίων, σε μια συνεργασία του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (Θεσσαλονίκη) με το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου. Οι παγίδες και η εμπειρία παραχωρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Φορέα Διαχείρισης από τα δύο Ινστιτούτα, ενώ στη διάρκεια του Προγράμματος INNFLU, συντηρήθηκαν οι δύο παγίδες σύλληψης και κατασκευάστηκε ακόμη μία. Σκοπός της λειτουργίας των κλουβιών ήταν η συλλογή δειγμάτων (αίμα, δείγμα τραχείας και αμάρας) από ζωντανά πουλιά για έλεγχο προσβολής από τον ιό.  Στα πουλιά τοποθετούνταν μεταλλικό δακτυλίδι, ενώ σε δύο Βουβόκυκνους Cygnus olor τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί.

 

Παράλληλα, γινόταν παρακολούθηση των πληθυσμών των τριών ειδών κύκνων (Βουβόκυκνος, Αγριόκυκνος, Νανόκυκνος) που παρατηρούνται στο Δέλτα του Έβρου, μιας και οι κύκνοι φάνηκε είναι τα πουλιά που προσβάλλονται πιο εύκολα από τον ιό Η5Ν1.

Για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008 - Μαρτίου 2010 δακτυλιώθηκαν 578 πουλιά από τα είδη Πρασινοκέφαλη Πάπια Anas platyrhynchos (126), Σαρσέλα A. querquedula (2), Ψαλίδα A.acuta (1), Βουβόκυκνος Cygnus olor (35) και Φαλαρίδα Fulica atra (414). Παράλληλα, οι Βουβόκυκνοι που έφεραν δορυφορικούς πομπούς παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και ένας από αυτούς παρατηρήθηκε στα σύνορα της Γεωργίας με τη Ρωσία.

Στα πλαίσια του INNFLU προέκυψαν πολλά νέα δεδομένα για την ορνιθοπανίδα της περιοχής του Δέλτα του Έβρου.  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί σε Βουβόκυκνους, ενώ ο αριθμός των δακτυλιωμένων πουλιών ξεπέρασε κατά πολύ τον αριθμό των δακτυλιωμένων ατόμων των ίδιων ειδών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα είναι η βάση για μελλοντική έρευνα της μετανάστευσης των υδρόβιων πουλιών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ανατολική Ευρώπη.

eok epperaa ypourg

espa

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξη
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιλογή γλώσσας

enggr

Αναζήτηση

Τελευταία νέα

Διαγωνισμοί

diavgia
joomla 1.7