en

1-1628593829

barkada-en

Random photo

  • Εργασίες στη περιοχή της Δράνας / Works at Drana area (A. Athanasiadis)
wallpapers

In the Evros Delta, I like to:

Γευστικά προϊόντα από τα εύφορα λιβάδια του Δέλτα Έβρου!

Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Έβρουτα υγρά λιβάδια και τα βοσκοτόπια παρέχουν τροφή στα κτηνοτροφικά ζώα και σε πολλά είδη οργανισμών, μεταξύ των οποίων και υδρόβιων πουλιών όπως ο Λευκός Πελαργός.

Η αρμονική συνύπαρξη πελαργών και κτηνοτροφικών ζώων είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της φύσης, αλλά και την τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χωριού Πελαργών (ο Πόρος ανακηρύχθηκε το 2016 ως το μοναδικό Ελληνικό Χωριό Πελαργών), ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και η EuroNatur υλοποιούν δράσεις υποστήριξης των Λευκών Πελαργών, του οικοτουρισμού και της τοπικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκδοθεί έντυπο υλικό το οποίο μπορείτε να το ξεφυλίσετε και να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ, όπου αναδεικνύεται η αξία των υγρών λιβαδιών για τον Λευκό Πελαργό και τα κτηνοτροφικά ζώα. Στην ευρύτερη περιοχή του Πόρου και των Φερών η κτηνοτροφία είναι μία από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες. Σε όλη αυτή την περιοχή υπάρχουν δεκάδες κτηνοτρόφοι, με χιλιάδες ζώα, βοοειδή, γουρούνια, αιγοπρόβατα. Η εύφορη πεδιάδα του Δέλτα Έβρου με τα εκτενή υγρά λιβάδια και βοσκοτόπια της ενδείκνυνται για την κτηνοτροφία, έτσι σε αυτή δραστηριοποιούνται δεκάδες κτηνοτρόφοι με περίπου 3000 βοοειδή και 700 αιγοπρόβατα. Τα περισσότερα ζώα στην ευρύτερη περιοχή είναι ελευθέρας βοσκής και ιδιαίτερα αυτά του Δέλτα Έβρου.

Τα τελευταία χρόνια παράγονται αρκετά τυποποιημένα προϊόντα κρέατος και γάλακτος με μικρές επιχειρήσεις που προσφέρουν εδέσματα που αγγίζουν τα όρια της γαστρονομίας.

Παραδοσιακά προϊόντα στην περιοχή είναι ο καβουρμάς, ο παστουρμάς, τα λουκάνικα, η μπάμπω, το γιαούρτι, η φέτα. Η ποιότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών είναι υψηλή. Τα προϊόντα καταναλώνονται κυρίως στην τοπική αγορά.

Υπάρχουν αρκετά τυροκομεία και κρεοπωλεία στην περιοχή, τέσσερα από αυτά ασχολούνται με την τυποποίηση και διαθέτουν τα προϊόντα τους στην ευρύτερη περιοχή.

 

Βήρα Φάρμα (Κτηνοτροφική μονάδα παραγωγής βιολογικών τυροκομικών προϊόντων)

Η Βήρα Φάρμα παράγει βιολογικά τυροκομικά προϊόντα από δικά της ζώα σε μια σύγχρονη μονάδα μεταποίησης στις Φέρες. Έχει δικές της εκτάσεις για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών και το δικό της τυροκομείο για την παραγωγή βιολογικής φέτας σε 6 γεύσεις (με γλυκιά και καυτερή πιπεριά, με ρίγανη, με ελιά πράσινη, με δυόσμο, με βασιλικό, με μόνο πρόβειο γάλα, με μόνο γίδινο γάλα, ανάμεικτη) και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Διεύθυνση τυροκομείου: Λ. Μπάκερ Α.Τ. 2737, 68500 Φέρες Έβρου

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944538818, 2555023911

Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/virafarma.gr

 

BIOFARMA Μανούση (Βιολογικά τυροκομικά προϊόντα)

Η BIOFARMA Μανούση δραστηριοποιείται και αυτή στις Φέρες. Παράγει πιστοποιημένα βιολογικά τυροκομικά προϊόντα από ζώα δικής της εκτροφής. Διαθέτει στην τοπική αγορά τρία είδη τυριών. Γραβιέρα, αιγοπρόβεια και κατσικίσια φέτα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938887633 (Μανούσης Παναγιώτης)

 

Βαφειάδης Χρήστος

Η οικογένεια Βαφειάδη έχει μια μακρά παράδοση στην κτηνοτροφία. Ο Χρήστος Βαφειάδης διαθέτει σήμερα ένα σύγχρονο κρεοπωλείο με τυποποιημένα προϊόντα, μοσχαρίσιου και βουβαλινού κρέατος, από ζώα που εκτρέφει ο ίδιος. Καβουρμά, παστουρμά, λουκάνικα, χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα.

Διεύθυνση κρεοπωλείου: Πλατεία Ν. Πλαστήρα, 68500 Φέρες Έβρου

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2555111359 6970837113

Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/kreopoleiovafeiadis

 

Βαφειάδης Απόστολος

Ο Βαφειάδης Απόστολος, με τον αδερφό του Δημήτρη συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων μοσχαρίσιου και βουβαλινού κρέατος (Καβουρμά από βουβάλι και μοσχάρι, λουκάνικο από βουβάλι και μοσχάρι, χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα) ενώ διαθέτουν κρεοπωλείο με πολλές μοντέρνες προτάσεις για το σύγχρονο τραπέζι.


Διεύθυνση κρεοπωλείου: Πλατεία Ν. Πλαστήρα, 68500 Φέρες Έβρου


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2555022741 6975425165


Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100023488991541

Για να μάθετε για το Δέλτα του Έβρου κάντε κλικ εδώ: http://evros-delta.gr/

Πόρος Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών 2016: https://www.facebook.com/PorosStorkVillage/

Δίκτυο Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών: https://www.euronatur.org/en/what-we-do/endangered-species/stork/storks-in-europe/projects/european-stork-villages/

Τα νέα των Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών: https://www.storkvillages.net/

Τελευταία τροποποίηση στις Thursday, 19 August 2021 07:56
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Recovery of a ringed White Stork in Feres Painting exhibition from young artists »

Προσθήκη σχολίου

eok epperaa ypourg

espa

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξη
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Select language

enggr

Search

Τελευταία νέα

diavgia
joomla 1.7