Κατά τη διάρκεια των ετών 2005 – 2009 ο Φορέας Διαχείρισης υλοποίησε το ακόλουθο Τεχνικό Δελτίο που χρηματοδοτήθηκε από το Β’ ΚΠΣ.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΠΕΡ ‘Λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου’
Το Τεχνικό Δελτίο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου ‘Λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου’ υποβλήθηκε για έγκριση στο ΕΠΠΕΡ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον) το Δεκέμβριο του 2003 και εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2005. Ο αρχικός του προϋπολογισμός ήταν 400.000€. Στην συνέχεια και μετά από έξι τροποποιήσεις το Τεχνικού Δελτίου του Φορέα Διαχείρισης περιλάμβανε 20 υποέργα, ο συνολικός προϋπολογισμός του ανήλθε σε 1.324.528,26€ και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2009.
Το Τεχνικό Δελτίο αφορούσε καταρχήν την έναρξη και λειτουργία του νέο-ιδρυθέντος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και στη συνέχεια τις πρώτες απαραίτητες δράσεις που στόχο είχαν την προστασία του οικοσυστήματος του Δέλτα Έβρου, την επιστημονική παρακολούθηση αλλά και την ευαισθητοποίηση –ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών σχετικά με την οικολογική αξία του υγροτόπου, τα δυνητικά οφέλη από την προστασία του καθώς και για την σημασία και τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Λίστα Υποέργων
Έναρξη και αρχική λειτουργία του Φορέα
Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης προϋπέθετε αφενός την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και αφετέρου την κάλυψη των πρώτων αναγκών σε επιστημονικό-τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης περιλαμβανόταν επίσης η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου. Η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης υποστηρίχτηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2005 από την Αναπτυξιακή Εταιρία Έβρου μέσω του προγράμματος LIFE ‘Αποκατάσταση και Διαχείριση της λιμνοθάλασσας Δράνας στο Δέλτα Έβρου’ και στην συνέχεια πέρασε στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου μαζί με όλη του την υποδομή.
Το Κέντρο Πληροφόρησης αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και είναι βασικό σημείο αναφοράς τόσο των τουριστών που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τον υγρότοπο όσο και των φορέων – χρηστών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και για αυτό το λόγο η λειτουργία του είναι καθημερινή 7 ημέρες την εβδομάδα.
Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου του ΕΠΠΕΡ του Φορέα Διαχείρισης στο συγκεκριμένο υποέργο προβλέπονταν δαπάνες για:
- Προσωπικό:
1 Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης
1 Υπεύθυνο Κέντρου Πληροφόρησης,
4 άτομα Προσωπικό Κέντρου Πληροφόρησης,
1 υπεύθυνο για την επιστημονική παρακολούθηση
1 υπεύθυνο για την φύλαξη και την επιτήρηση της προστατευόμενης περιοχής
Εξωτερικούς συνεργάτες: νομικός σύμβουλος, λογιστής – ορκωτός λογιστής, καθαρίστρια,
Διάφορα έξοδα,
Πάγιες λειτουργικές δαπάνες
Αγορά Η/Υ και Τηλεφωνικού Κέντρου
Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού, των χρηστών, και των φορέων και υπηρεσιών σχετικά με την αξία του Δέλτα Έβρου, την αναγκαιότητα για συνεργασία με τους τοπικούς και άλλους φορείς, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Πολιτείας για την διαχείριση και ανάδειξη προστατευομένων περιοχών.
Υλοποιήθηκε η παραγωγή ενημερωτικού φυλλαδίου και η παραγωγή αφισών.
Πρόγραμμα Επιστημονικής Παρακολούθησης.
Η παρακολούθηση των παραμέτρων του περιβάλλοντος στην προστατευμένη περιοχή του Δέλτα Έβρου αποτελεί βασική διαχειριστική πρακτική. Η επιστημονική παρακολούθηση ειδών ορνιθοπανίδας που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ‘Αποκατάσταση και Διαχείριση της λ/θ Δράνας στο Δέλτα Έβρου’ συνεχίστηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου.
Η παρακολούθηση φυσικοχημικών παραμέτρων ποιότητας νερού (με τους αυτόματους σταθμούς δειγματοληψίας παραμέτρων νερού που λειτουργούν στο Δέλτα Έβρου) είναι ένα ακόμα σημαντικό αντικείμενο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου υποέργου.
Πρόγραμμα Φύλαξης – Επόπτευσης
Η φύλαξη και επιτήρηση του Δέλτα του Έβρου αποτελεί βασική διαχειριστική πρακτική. Σκοπός της δράσης ήταν κυρίως η αποτροπή των παράνομων ενεργειών και δραστηριοτήτων όπως η λαθροθηρία, η παράνομη βόσκηση και αλιεία, η κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων και γενικότερα ο έλεγχος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην προστατευμένη περιοχή του Δέλτα Έβρου όπως αυτές ρυθμίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία .
Σχέδιο Διαχείρισης Δέλτα Έβρου
Η κατάρτιση και η ευθύνη της εφαρμογής των Σχεδίων Διαχείρισης υπάγεται στην αρμοδιότητα των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, βάσει του άρθρου 15, παρ.2 του Ν.2742/99. Τα Σχέδιο Διαχείρισης προβλέπονται από το άρθρο 16 του Ν.2742/ 99 για τις προστατευμένες περιοχές μεταξύ των οποίων και το Δέλτα Έβρου. Εγκρίνεται ανά πενταετία με κοινές αποφάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργών.
Με το Σχέδιο Διαχείρισης Δέλτα Έβρου αναμένεται να προσδιορίζονται, στο πλαίσιο των γενικότερων όρων και προϋποθέσεων που τίθενται στην ΚΥΑ χαρακτηρισμού του Δέλτα Έβρου, οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες για την εφαρμογή των έργων, δράσεων και μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του. Τα Σχέδιο Διαχείρισης συνοδεύονται από προγράμματα δράσης στα οποία εξειδικεύονται τα αναγκαία μέτρα, δράσεις έργα και προγράμματα, οι φάσεις, το κόστος, οι πηγές και οι φορείς χρηματοδότησής τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους και οι φορείς εφαρμογής τους. Το Σχέδιο Διαχείρισης ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2010 και μεταφέρθηκε για αποπληρωμή στο ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ).
Προμήθεια οχημάτων
Πρόκειται για την προμήθεια ενός οχήματος τύπου τζιπ 4χ4 για τις ανάγκες επόπτευσης και monitoring από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου
Δίκτυο Αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου υποέργου σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα δίκτυο συνεχούς παρακολούθησης ποιότητας υδάτων στο Ανατολικό τμήμα του Δέλτα Έβρου. Το δίκτυο αυτό συμπλήρωσε το ήδη υπάρχον στο δυτικό Δέλτα, που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2004 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Αποκατάσταση και Διαχείριση της λ/θ Δράνας στο Δέλτα Έβρου». Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη η παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών νερών της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Έβρου.
Οι θέσεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν οι αυτόματοι σταθμοί παρακολούθησης ποιότητας υδάτων να είναι:
1.Στο Μελισσοκομείο κοντά στο σημείο εισόδου του ποταμού Έβρου στο Δέλτα.
2.Στο Δυτικό Βραχίονα κοντά στο Στρατιωτικό Φυλάκιο Εγνατία.
3.Στον δίαυλο επικοινωνίας της λιμνοθάλασσας Παλούκια με την θάλασσα.
Οι σταθμοί μετρούν τις εξής παραμέτρους: Στάθμη, Αγωγιμότητα, Θερμοκρασία, Αμμωνιακά (ΝΗ4), Νιτρικά (ΝΟ3), Διαλυμένο Οξυγόνο, Θολότητα, Ph, Δυναμικό οξειδοαναγωγής, Έλεγχος Ροής και ταχύτητα των υδάτων του ποταμού.
Με τις παραπάνω μετρήσεις επιδιώκεται η αναγνώριση της οικολογικής ταυτότητας του νερού του ποταμού Έβρου (ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΟΛΟΤΗΤΑ, PH, ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗΣ), ο προσδιορισμός των θρεπτικών που μεταφέρει (ΑΜΜΩΝΙΑΚΑ, ΝΙΤΡΙΚΑ) καθώς και ο υπολογισμός της παροχής του.
Τα δεδομένα των σταθμών αποστέλλονται στον σταθμό ελέγχου και διαχείρισης στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου
Εγκατάσταση λειτουργίας δικτύου παρακολούθησης
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου τηλεματικού δικτύου, στο Δέλτα Έβρου. Με την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου επιτυγχάνεται η μεταφορά ζωντανής εικόνας από καθορισμένα φυσικά τοπία σε προκαθορισμένο χώρο όπου και θα γίνεται η προβολή τους (Κέντρο Προβολής). Οι εικόνες λαμβάνονται από έγχρωμους τηλεχειριζόμενους εικονολήπτες (κάμερες), τοποθετημένους στα καθορισμένα σημεία και μεταφέρονται στο κέντρο προβολής ασύρματα. Σκοπός του τηλεματικού δικτύου είναι η προβολή και ανάδειξη, των ενδιαφερόντων που παρουσιάζουν στο σύνολό τους τα οικοσυστήματα του Δέλτα Έβρου. Για τη λήψη εικόνων επελέγησαν τρεις αντιπροσωπευτικές θέσεις στο Δέλτα του Έβρου.
Εξοπλισμός Πεδίου του Φορέα Διαχείρισης
Το Υποέργο περιλάμβανε την προμήθεια του απαραίτητου επιστημονικού εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και συγκεκριμένα την προμήθεια εξοπλισμού παρατήρησης και επόπτευσης για το προσωπικό (τηλεσκόπια, κιάλια, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κάμερα, GPS). Επίσης περιλάμβανε στολές για τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και ειδικό ρουχισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στο πεδίο όπως η γρίπη των πτηνών.
Εξοπλισμός συντήρησης και λειτουργίας του Φορέα
Περιελάμβανε την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τις ανάγκες συντήρησης των μηχανημάτων αλλά και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.
Εξοπλισμός Κέντρου Πληροφόρησης του Φορέα
Περιελάμβανε την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των στελεχών του αλλά και των τουριστών – επισκεπτών.
Πινακίδες προσανατολισμού και σήμανση ζωνών
Στο πλαίσιο του Υποέργου αυτού έγινε η κατασκευή και τοποθέτηση Πινακίδων Προσανατολισμού για τον υγρότοπο και το Κέντρο Πληροφόρησης, στην Εγνατία οδό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Έβρου και πινακίδες σήμανσης των ζωνών προστασίας.
Προμήθεια Ξύλινων Μπλαβών
Πρόκειται για την προμήθεια δύο βαρκών τύπου μπλάβας για τις ανάγκες επόπτευσης, ξενάγησης και παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης.
Αξιολόγηση του οικοτουρισμού
Η μελέτη αξιολόγησης του οικοτουρισμού είχε ως στόχο να οργανώσει από την αρχή με ορθολογικό και σωστό τρόπο τον οικοτουρισμό στο Δέλτα Έβρου. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης αντιμετωπίστηκαν ζητήματα σχετικά με:
-Τη διατήρηση και βελτίωση όλων των τουριστικών πόρων
-Τη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών
-Τη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη παράταση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή
-Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με τον οικοτουρισμό φορέων και επιχειρήσεων
-Τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση του προσωπικού που ασχολείται με τον οικοτουρισμό.
Προμήθεια εξωλέμβιων μηχανών και σωστικών μέσων
Πρόκειται για την προμήθεια δύο εξωλέμβιων μηχανών που χρησιμοποιήθηκαν στις βάρκες τύπου μπλάβας και σωστικών μέσων (σωσιβίων, σωστικών σάκων, κλπ)
Προμήθεια δορυφορικών εικόνων με ορθοαναγωγή
Η δορυφορικές φωτογραφίες και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην διαχείριση προστατευμένων περιοχών και απαραίτητο εργαλείο για κάθε Εθνικό Πάρκο. Έγινε η προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Έβρου.
Εξοπλισμός προβολής και ενημέρωσης
Το Υποέργο περιλάμβανε την προμήθεια εξοπλισμού που θα χρησιμοποιείται για την προβολή του Φορέα σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο στο Κέντρο Πληροφόρησης, στον υγρότοπο του Δέλτα του Έβρου και σε άλλους χώρους. Επίσης περιλάμβανε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στο Κέντρο Πληροφόρησης για την ανακοίνωση εκδηλώσεων και στο πωλητήριο. Τέλος, περιλάμβανε εξοπλισμό που θα εκτίθεται μόνιμα σε ξενοδοχεία, υπηρεσίες, σταθμούς.
Περίφραξη τμημάτων του Δέλτα Έβρου
Με το συγκεκριμένο υποέργο προβλεπόταν η πιλοτική περίφραξη μιας περιοχής του δέλτα με ιδιαίτερη οικολογική αξία και δέχεται σημαντική επιβάρυνση από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Συντήρηση και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δικτύου αυτόματων σταθμών
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου υποέργου εκσυγχρονίστηκε και συντηρήθηκε το υπάρχον δίκτυο αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων στο δυτικό δέλτα και έγινε η προμήθεια των σχετικών αναλωσίμων.
Το υφιστάμενο δίκτυο, αποτελείται από τέσσερις αυτόματους σταθμούς ελέγχου της ποιότητας των υδάτων που εισρέουν στο δυτικό δέλτα.
Προμήθεια αυτοκινήτου 4χ4 με καρότσα
Πρόκειται για την προμήθεια ενός αυτοκινήτου αγροτικού 4x4, 4πορτο με καρότσα για τις ανάγκες επόπτευσης και παρακολούθησης από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου.